Wszystkie zalety agrestu

Zrywanie agrestu zdecydowanie należy do przyjemności. To jedna z tych roślin, które niekoniecznie „chcą” pozbywać się owoców, dlatego wykształciły kłujące gałązki, które mogą skutecznie pokaleczyć ręce osoby, która skusi się na agrest. Niemniej jednak, warto podjąć takie ryzyko i regularnie jeść agrest – przynajmniej w sezonie. Owoc ten zawiera szereg substancji korzystnych dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Lista zalet jest długa, oto najważniejsze z nich. Po pierwsze, agrest zawiera ważne witaminy, takie C, A oraz B1 a także minerały, w tym przede wszystkim magnez, fosfor, wapń oraz żelazo. Oznacza to, że może wpływać pozytywnie na kondycję skóry, a także na zdrowie produktów naskórka, czyli paznokci oraz włosów. Po drugie, agrest może znacząco wspomagać trawienie.

I to zarówno na co dzień, jak w chwilach szczególnie „dramatycznych”. Innymi słowy, agrest pomaga w zaparciach, jako że ma działanie przeczyszczające. Jeśli chcesz, by służył właśnie w tym celu, warto wcześniej ususzyć nieco owoców – wtedy działanie przeczyszczające jest mocniejsze. Co ważne, taki sposób może być stosowany również u małych dzieci – powyżej dziewiątego miesiąca życia.

Agrest należy także do owoców, które zawierają tzw. pektyny. To rodzaj błonnika, który ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Pektyny między innymi pozwalają na obniżenie poziome tzw.

złego cholesterolu oraz podniesienie cholesterolu nazywanego dobrym. Do tego agrest stosuje w terapii niektórych chorób, między innymi artretyzmu.

Post Author: admin