Wiśnie i czereśnie

Za miejsce narodzin wiśni uważa się środkową i południowo-wschodnią Europę oraz Kaukaz. Wiśnie i czereśnie należą do owoców kwaśnych w smaku, jednak odpowiednio podane idealnie uzupełniają się ze słodkimi owocami lub cukrem.

Są bardzo bogate w witaminę C i A, jednak są również dość kaloryczne. Czereśnie nie powinny być spożywane na surowo w nadmiarze, ze względu na dużą ilość kwasów, gdyż może to prowadzić do problemów żołądkowych.

Wiśnie wspomagają właściwą pracę serca i chronią przed schorzeniami układu krążenia, np. nadciśnieniem lub miażdżycą. Działają korzystnie na skórę i są bogate w antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu nowotworów i spowalniają proces starzenia się komórek.

Co ciekawe, przemywanie powiek specjalnie przygotowanym naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga też przy zapaleniu spojówek. Ponadto kąpiel z dodatkiem naparu z młodych gałęzi wiśni zalecana jest osobom cierpiących na reumatyzm. Owoce te znakomicie się nadają do pierogów, ciast i deserów, jednak można z nich przyrządzać również kompoty, konfitury, zupy owocowe i likiery.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *