Winogrona

Winogrona są powszechnie znane i lubiane ze względu na słodki smak i wodnistość. Idealnie nadają się jako mała przekąska kiedy zaczyna nam doskwierać głód, a ich bogactwo składników odżywczych, w tym antyoksydantów oraz witamin: B, C, D, i E, jak i składników mineralnych: boru, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi czynią z nich panaceum na wiele chorób cywilizacyjnych, nękających ludzi w dzisiejszych czasach.

Owoc ten idealnie dotlenia i odtruwa nasz organizm, zwiększa jego odporność, chroni przed miażdżycą i nadciśnieniem oraz chorobami nowotworowymi, a w dodatku są łatwostrawne i orzeźwiające, ze względu na dużą zawartość wody.

Winogrona są wysoce zalecane w diecie kobiet w okresie menopauzy, ponieważ zawierają rzadki pierwiastek – bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów.

Owoce te zawierają także jod, który jest niezbędny m.in. dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a którego niedobór jest coraz częściej stwierdzany wśród Polaków. Winogrona powinny być nieodłącznym elementem naszej letnie diety, zwłaszcza w okresach słabszego samopoczucia i braku sił do spowodowanego stresem i pracą.

Rodzice powinni pamiętać, że szczepienia ochronne mają na celu zapobieganie zakażeniu

Brak jeszcze komentarzy... Skomentuj jako pierwszy!

Zostaw komentarz

 

— required *

— required *