Śliwki

Śliwka jest owocem mającym wiele odmian. Ich liczba sięga nawet 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone węgierki o fioletowej barwie, ale można także znaleźć nieco słodsze żółte lub zielone renklody.

Na przetwory jak np. powidła śliwkowe, przeznaczamy niewielkie mirabelki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Śliwki są owocem mającym wiele zalet. Zawierają witaminę A i E, które działają jako antyoksydanty, oraz witaminę B, wspomagającą m.in. odporność organizmu i prawidłowe działanie układu nerwowego.

Są ponadto bogate w składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, wapń i fosfor. Duża ilość błonnika w nich zawarta wywiera korzystne działanie na trawienie. Spożywane są w postaci świeżej lub suszonej. Suszone śliwki odznaczają się znacznie większą słodyczą oraz zawartością witaminy A w przeliczeniu na 100 gram. Ze względu na duże bogactwo żelaza i fosforu preferowane są przez wegetarianów. Suszone śliwki idealnie się komponują na śniadanie do płatków mlecznych, np. płatków musli lub owsianki.

Brak jeszcze komentarzy... Skomentuj jako pierwszy!

Zostaw komentarz

 

— required *

— required *