Truskawki i poziomki

Truskawki są jednym z najbardziej popularnych owoców. Są spożywane na surowo, jako dodatek do deserów lub składnik koktajlów i przetworów owocowych. Są bogate w antyoksydanty i witaminy z grupy B, a także składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez i potas. Ze względu na małe pestki zawierają również znaczną ilość błonnika, który usprawnia procesy trawienne i odtruwanie […]

Winogrona

Winogrona są powszechnie znane i lubiane ze względu na słodki smak i wodnistość. Idealnie nadają się jako mała przekąska kiedy zaczyna nam doskwierać głód, a ich bogactwo składników odżywczych, w tym antyoksydantów oraz witamin: B, C, D, i E, jak i składników mineralnych: boru, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i miedzi czynią z nich panaceum na […]

Wiśnie i czereśnie

Za miejsce narodzin wiśni uważa się środkową i południowo-wschodnią Europę oraz Kaukaz. Wiśnie i czereśnie należą do owoców kwaśnych w smaku, jednak odpowiednio podane idealnie uzupełniają się ze słodkimi owocami lub cukrem. Są bardzo bogate w witaminę C i A, jednak są również dość kaloryczne. Czereśnie nie powinny być spożywane na surowo w nadmiarze, ze […]

Arbuz

Arbuz pochodzi z kontynentu afrykańskiego, gdzie można go znaleźć jego rosnącego dziko. Został przywieziony do Europy w XII wieku przez zakon krzyżacki. Dzisiaj jest jednym z najbardziej popularnych owoców letnich, preferowanym zwłaszcza w ciepłe, słoneczne dni ze względu na orzeźwiające właściwości związane z dużą zawartością wody. Woda stanowi około 90% zawartości całego owocu, dlatego odznacza […]