Nowy sezon na owoce

Nowy sezon na owoceSłodkie w smaku, niektóre kwaśne, jedne czerwone, inne zielone, wszystkie są jednak na swój sposób wyjątkowe i cieszą podniebienia, poprawiając nasze samopoczucie w gorące, upalne dni. Owoce sezonowe zbierane w okresie letnim należą bez wątpienia do najbardziej smakowitych oraz wartościowych pod względem witamin i składników mineralnych, niż owoce zbierane w jakiejkolwiek innej porze roku.

Kuszą nas swoimi żywymi kolorami i świeżym zapachem, czekając na półkach sklepowych i stoiskach targowych aż ktoś po nie sięgnie i posmakuje największych skarbów najbardziej słonecznej pory roku.

Można je podawać na wiele sposobów, od spożycia na surowo, przez kolorowe i pożywne sałatki, słodkie desery, aż po odświeżające, chłodne koktajle, które idealnie gaszą pragnienie w gorące letnie popołudnie. Kupione w swoim sezonie okazują się również dużo tańsze. Co ważniejsze jednak, w okresie letnim są w najwyższym stopniu wysycone składnikami odżywczymi, w tym: witaminami, składnikami mineralnymi oraz antyoksydantami.

Przewyższają tym znacznie owoce mrożone, które można znaleźć w sklepowych chłodniach przez cały rok. Właściciele działek mogą sobie także pozwolić na luksus zrywania świeżych owoców z własnych drzew lub krzewów i spożywania ich w najświeższej postaci. A czy jest coś lepszego na słoneczne, letnie popołudnie niż truskawkowy deser z cukrem lub koktajl malinowo jagodowy? Przyjrzyjmy się dokładniej owocom, jakie oferuje nam lato.