Jabłka i gruszki

Wśród gruszek i jabłek wyróżniamy wiele gatunków, charakteryzujących się inną twardością, słodkością i kwaskowatością. Do najbardziej popularnych odmian jabłek w Polsce należą: antonówka, papierówka, lobo, cortland, gloster, ligol. Z kolei do popularnych odmian grusz należą: konferencja, lukasówka, faworytka.

Jabłka i gruszki cechują się wysoką zawartością błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego, chroni go przed chorobami oraz wspomaga proces odtruwania organizmu. Jabłka i gruszki wskazane są również przy częstych zaparciach. Przy dolegliwości tej medycy ludowi zalecali kiedyś jadać na czczo przynajmniej jedno jabłko surowe lub pieczone.

Warto zauważyć, że większość błonnika zawarta jest w skórce owocu, dlatego obieranie go przyczynia się do znacznego spadku jego ilości. Owoce te wykazują także właściwości moczopędne, warto więc uwzględnić je w diecie przy opuchliźnie i chorobach nerek. Jabłko i gruszka zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Największą ilość witaminy C zawierają odmiany jabłka: Kronselska, Królowa Renet, Piękna z Boskoop. Owoce te są także bogate w potas, wapń, magnez, krzem i żelazo.

Jabłka zalecane są również w dietach odchudzających ze względu na swoją niską kaloryczność i szybkie wywoływanie uczucia sytości. Spożywane są przede wszystkim na surowo. Wykorzystuje się je również do przyrządzenia rozmaitych deserów i potraw: zup, potraw mącznych, wypieków. Można je przerobić na przeciery, dżemy, kompoty, susze, wina, galaretki, soki pitne, ocet oraz alkohol.

Żurawina jest owocem bardzo kwaśnym, co zawdzięcza dużej ilości kwasów organicznych, w tym witaminy C. Owoc ten występuje w prawie całej europie północnej i środkowej a także na Uralu i Syberii. Poza witaminą C zawiera również witaminy z grupy B i składniki mineralne: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Dowiedziono, że picie soku z żurawiny w znaczny sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, stanowiących główną przyczynę choroby wrzodowej żołądka i jelit.

Uwzględnienie soku z żurawiny wzmaga w tym przypadku skuteczność w terapii. Ponadto stwierdzono, że częste picie soku z żurawiny podwyższa poziom dobrego cholesterolu. Badania wykazały, że zawarte w owocach żurawiny antyoksydanty zapobiegają utlenianiu złego cholesterolu, szczególnie w przypadku mężczyzn. Żurawina w Rosji wykorzystywana jest do produkcji napoju orzeźwiającego – kwasu żurawinowego, w Polsce natomiast wykorzystywana jest jako dodatek do mięsa oraz przy produkcji kisielu.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *