Brzoskwinie

Brzoskwinie należą do jednych z najstarszych, uprawianych owoców. W czasach starożytnych w Chinach otaczano je czcią i traktowano jak relikwię. Rysunki brzoskwiń zdobiły ściany świątyń i nawet dziś uważane są wśród Chińczyków za symbol długowieczności. Nie bez powodu. Brzoskwinia jest bogatym źródłem antyoksydantów i witaminy B oraz wapnia, zawierają także pewne ilości witaminy C.

Brzoskwinie jadane regularnie wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Wywierają również działanie moczopędne i wspomagają procesy trawienne, co jest istotne dla ludzi z chorymi nerkami i cierpiącymi na reumatyzm. Ze względu na brak tłuszczu i niską zawartość sodu można je również polecić osobom z nadciśnieniem.

Wyróżniamy wiele odmian brzoskwiń. Owoce z omszałą skórką, o miąższu nieco miękkim i włóknistym to właściwki, z kolei brzoskwinie z takim samym miąższem, lecz gładką skórką to nektarynki. Występują również owoce bardziej twarde i chrupiące, które dzielimy na twardki i bryniony. Smakują wyśmienicie podawane surowo na deser oraz zmiksowane w postaci soku lub koktajlu.

Brak jeszcze komentarzy... Skomentuj jako pierwszy!

Zostaw komentarz

 

— required *

— required *