Brzoskwinie kontra nowotwór

Niektóre letnie owoce są nie tylko smaczne. Jedzenie ich wpływa bardzo korzystnie na ludzki organizm. Dlaczego? Ponieważ zawierają one szereg kluczowych dla zdrowia człowieka witamin. Do tego niektóre owoce mają tez dużą zawartość wody, a co za tym idzie – są idealnym orzeźwieniem w letnie popołudnie.

Warto pamiętać, że takie orzeźwienie to nie tylko przyjemność. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne dla ciała, które musi znieść trudne warunki, a dokładniej – bardzo wysokie temperatury. Wszystkie wymienione powyżej zalety doskonale pasują do brzoskwini. To jeden z najlepszych owoców, po jakie tylko możemy sięgnąć latem.

Nieważne, czy owoc pochodzi z targu czy też z własnego sadu, jeśli tylko widzisz brzoskwinię w zasięgu ręki, nie wahaj się po nią sięgnąć. Właściwie to idealnie jest zjadać przynajmniej trzy brzoskwinie dziennie. Skąd wzięła się taka ilość? Z badań amerykańskiej agencji AgrLife Research. Co wykazali badacze? Wyniki testów są szczególnie obiecujące dla kobiet.

Otóż jedzenie brzoskwiń zapobiega namnażaniu się komórek rakowych. Szczególnie dotyczy to raka piersi. Na ten typ nowotworu choruje coraz więcej pań, a brzoskwinie są jednym z naturalnych sposobów na obronę przed rakiem. Takie działanie brzoskwiń było znane naukowcom już od jakiegoś czasu.

Aktualnie jednak dowiedziono, ze regularne spożywanie tego pysznego owocu może zmniejszyć także ryzyko pojawienia się przerzutów, które często znacząco komplikują leczenie pacjenta onkologii.

Post Author: admin