Arbuz

Arbuz pochodzi z kontynentu afrykańskiego, gdzie można go znaleźć jego rosnącego dziko. Został przywieziony do Europy w XII wieku przez zakon krzyżacki. Dzisiaj jest jednym z najbardziej popularnych owoców letnich, preferowanym zwłaszcza w ciepłe, słoneczne dni ze względu na orzeźwiające właściwości związane z dużą zawartością wody. Woda stanowi około 90% zawartości całego owocu, dlatego odznacza się on bardzo niską kalorycznością, zawierając przy tym witamin rozpuszczalne w wodzie, w tym witaminę C i witaminy z grupy B.

Naukowcy ustalili, że regularne spożywanie arbuzów pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co jest właściwością szczególnie dobrą dla osób z nadciśnieniem. Wybierając w sklepie arbuzy należy sięgać po te, które charakteryzuje najbardziej intensywna czerwień, gdyż jest to oznaką dużej zawartości barwnika likopenu, który jest bardzo cennym antyoksydantem.

Brak jeszcze komentarzy... Skomentuj jako pierwszy!

Zostaw komentarz

 

— required *

— required *