Arbuz

Arbuz pochodzi z kontynentu afrykańskiego, gdzie można go znaleźć jego rosnącego dziko. Został przywieziony do Europy w XII wieku przez zakon krzyżacki. Dzisiaj jest jednym z najbardziej popularnych owoców letnich, preferowanym zwłaszcza w ciepłe, słoneczne dni ze względu na orzeźwiające właściwości związane z dużą zawartością wody. Woda stanowi około 90% zawartości całego owocu, dlatego odznacza się on bardzo niską kalorycznością, zawierając przy tym witamin rozpuszczalne w wodzie, w tym witaminę C i witaminy z grupy B.

Naukowcy ustalili, że regularne spożywanie arbuzów pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co jest właściwością szczególnie dobrą dla osób z nadciśnieniem. Wybierając w sklepie arbuzy należy sięgać po te, które charakteryzuje najbardziej intensywna czerwień, gdyż jest to oznaką dużej zawartości barwnika likopenu, który jest bardzo cennym antyoksydantem.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *