Agrest

Agrest jest krzewem należącym do rzędu różowców. Jest rośliną szeroko rozpowszechnioną, występuje naturalnie zarówno w Europie, jak i Ameryce, Azji i Afryce. Owoce agrestu są kuliste lub owalne, o barwie zielonej, białej, żółtej, czerwonej lub wiśniowej.

Są niskokaloryczne, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik. Agrest zawiera znaczną ilość witaminy C, która jest odpowiedzialna nie tylko za odporność organizmu, ale również za jego regenerację.

Oprócz tego w tym niewielkim owocu możemy znaleźć witaminy A, B oraz P, które są niezbędne dla prawidłowego metabolizmu komórek całego organizmu. Owoc ten znany jest również z bogactwa składników mineralnych, w tym: żelaza, potasu, sodu, fosforu i wapnia.

Wszystko to sprawia, że agrest ma dobroczynne działanie dla naszego układu kostnego i mięśniowego, przez co jest zalecany dla osób chorujących na osteoporozę. Działa moczopędnie, wspomaga odtruwanie organizmu i wzmaga apetyt.

Zalecany jest również osobom cierpiącym na artretyzm oraz osobom z podwyższonym cholesterolem. Co ciekawe, agrest znalazł również zastosowanie w kosmetologii, gdzie służy jako składnik kremów przeciwzmarszczkowych. Można go jeść na surowo, jednak doskonale nadaje się również na przetwory takie jak: dżemy, konfitury, galaretki.

Brak jeszcze komentarzy... Skomentuj jako pierwszy!

Zostaw komentarz

 

— required *

— required *